torsdag 11 maj 2017

Konsten att säga nej

Foto: Värdera dina känslor. Att säga nej på riktigt handlar om att säga nej och faktiskt tycka att det är okej. Den som tackar nej kan riskera att ses som en ”nejsägare” eller en ”party pooper” av vissa i sällskapet. Det kan vara en konst att säga nej. Känner du dig pressad att säga ja när chefen kommer med ett önskemål?


Att stå upp för dig själv är viktigt för ditt välmående. Hur tar du hand om dig själv samtidigt som du ska räcka till för andra? För att må bra är det några saker du behöver göra. Vi älskar våra barn och vill ge dem allt, men på kuppen finns risk att vi berövar dem viktiga livskunskaper om vi aldrig säger nej.


Vi har tipsen som hjälper. Blir det kaos i förskolan om barn får ta egna initiativ och göra sina röster hörda? Vi möter universitetsadjunkt Elisabeth Arnér som menar att det är tvärtom.


Att säga NEJ är fasen en konst i sig, inte alldeles lätt då vi har blivit uppfostrade till att säga JA. Men den dagen vi lär oss att säga NEJ rakt av, utan. Den amerikanske författaren Mark Twain lär en gång ha sagt att människan är det enda djur som rodnar – och som har anledning att göra det.


Plötsligt hör jag mig själv säga ja, fast det inte var det jag ville, hur gör jag för att säga nej ? Frågan kommer från en av deltagarna i en kurs på. Kändes rubriken lite väl hård? Det beror på med vilken ton du hörde den i ditt huvu vilken laddning du associerar med tecknet. För de flesta av oss kan det.


Frågan diskuterades på symposiet Våga vara professionell i dag på årets odontologiska riksstämma på Stockholmsmässan i Älvsjö. Enligt tandvårdslagen ska. Tänk att ett så litet ord kan vara så svårt att säga ibland. Tre bokstäver långt men med så mycket laddning i ändå. Förr hade jag jättesvårt att säga.


Har du samma talfel som jag? I våras var jag moderator I Luleå på en näringslivsdag. En av talarna var det karismatiska, smarta.


Det är inte särskilt länge sedan som man i skolan fick lära sig ett och annat om de olika konstarternas historia. Att efter tolv år i skolan som vuxen. Att inte vilja lida är ingen syn men att inte lyda Gud är en synd.


Förra artikeln handlade om varför vi behöver säga nej till andra, i denna berättar Kureras stressexpert Karin Isberg hur vi gör det. Inte sällan säger vi ja, trots att. Konsten att säga nej – med gott samvete Att leva i en nära relation innebär ständiga ställningstaganden och kompromisser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg